Ylä-Lappi: Jokivesien kalastuslupa maksulliseksi myös paikallisille

Tiedote. Julkaistu: 31.05.2016 klo 15:53
Metsähallitus

Uuden kalastuslain mukaan myös paikallisten tulee ostaa kalastuslupa Ylä-Lapissa lohen ja taimenen nousualueille.  Maksuton lupa myönnetään muille valtion vesialueille. Metsähallitus pyrki tulkitsemaan lakia paikallisten eduksi siirtymäaikana ja ehti myöntää paikallisille kalastajille maksuttomia lupia Näätämöjoelle ja Tenojoen sivuvesistöihin, kunnes selvisi, ettei Metsähallituksella kuitenkaan ole enää juridisia perusteita myöntää lupia maksuttomina – ei edes siirtymäaikana. Lupien myynti aloitetaan 13.6. kello 8 aamulla.

Metsähallitus ehti myöntää lupia maksuttomana virheellisesti muun muassa Näätämöjoelle ja Tenojoen sivujokiin noin sadalle kalastajille.

”Jo myönnettyjä lupia ei peruta, mutta tästedes joudumme myöntämään luvat maksullisina”, sanoo erikoissuunnittelija Pekka A. Keränen Metsähallituksesta.

Kalastuksen ylitarkastajan Mikko Malinin mukaan asiaa on tutkittu Metsähallituksen lakimiesten ja ministeriön virkamiesten kanssa. Uuden kalastuslain ja maa- ja metsätalousministeriön maksuasetuksen (1592/2015) mukaan Metsähallitus ei enää voi kirjoittaa maksuttomia lupia edes siirtymäaikana Ylä-Lappiin lohen ja taimenen nousualueille.

Kalastuslain 10§:n mukaan Metsähallitus voi edelleen kirjoittaa Ylä-Lapissa asukkaille maksuttoman kalastusluvan, mutta se ei koske Teno- ja Näätämöjoen vesistön lohen ja taimenen nousualueita, Tuulomajoen ja Paatsjoen vesistöjen lohen ja taimenen nousualueita eikä Tornion- ja Ounasjoen vesistöjen lohen ja taimenen nousualueita. Näille valtion vesialueille Metsähallitus myöntää lupia, jotka ovat maksuasetuksen (1592/2015 5§) tarkoittamia virkistyskalastus- tai vapakalastuslupia.

Aiemmat kolmivuotiset luvat voimassa

Ylä-Lapissa paikallisille on aiemmin myönnetty maksuttomina kolmivuotisia kalastuslupia, jotka ovat yhä voimassa siirtymäsäädösten mukaisesti. Toisin sanoen ne luvat ovat voimassa kolme vuotta, kuten lupaan on kirjoitettu.

Näätämöjoki Inarissa ja Tenojoen sivuvedet Utsjoella (Vetsijoki ja Utsjoki) eivät kuitenkaan ole mukana aiemmin myönnetyissä maksuttomissa kolmivuotisissa luvissa, vaan niihin paikallisten on pitänyt hakea lupa vuosittain erikseen. Tänä vuonna hakemuksia on jälleen tullut ja niitä on myönnetty – kuten aiemmin tuli todettua – virheellisesti maksuttomina.

Näätämöjoen lupia voi alkaa hankkia 13. kesäkuuta

Metsähallitus päätti tiistaina, että paikalliset kalastajat voivat alkaa ostaa kalastuslupia Näätämöjoelle 13.6. kello 8. verkkokaupassa www.eraluvat.fi, lupamyyntinumerosta 020 69 2424, Metsähallituksen Ivalon palvelupisteessä sekä Siidassa. Lupa maksaa 20 euroa vuorokaudelta. Vaikka Näätämöjoella kalastuskausi alkaa jo keskiviikkona 1.6. käytännössä lohet nousevat Suomen puolelle vasta juhannusviikolla.

Kalastuslain 10 § toimeenpanemiseksi Näätämöjoen virkistyskalastusalueen lupa-aluetta laajennetaan vastaamaan laajuudeltaan aikaisemmin Inarin, Utsjoen ja Enontekiön kuntalaiselle myönnettyä Näätämöjoen vapalupaa, eli alue kattaa valtakunnan rajan ja Iijärven välisen alueen sekä Silisjoen välillä Opukasjärvi– Keskimmäinen Silislompolo.

Näin ne, jotka ehtivät saada ilmaisen luvan ja ne jotka joutuvat luvan ostamaan, pääsevät samoille vesille kalastamaan. Myös Näätämöjoen lupaehtoja muutetaan siten, että kohteella saa kalastaa kaikilla vapavälineillä.

Näätämöjoen kalastajien kannattaa olla liikkeellä heti maanantaiaamusta 13. kesäkuuta, koska luvissa on kiintiö, eikä niitä välttämättä riitä kaikille.

Tenon sivuvesisäännön alueen lohen ja taimenen nousualueille Utsjokeen ja Vetsijokeen ei myönnetä erillisiä lupia vuonna 2016.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Mikko Malin
puh. 040 8377548

Erikoissuunnittelija Pekka A. Keränen
puh. 040 830 2336

Mainokset
Tietoja

http://saariselka.com

Kategoria(t): Ajankohtainen tiedote

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat
Arkistot
Flickr: Saariselka
%d bloggers like this: