Joulukuun kuulumisia

Kesä meni – talvi tuli

Pohjois-Lapin lämmin ja aurinkoinen kesä kului nopeasti, ja lämpimän syyskuun jälkeen talvi tuli tapansa mukaan lokakuussa. Puhdas, valkoinen luonnonlumi on ollut maassa jo pian kaksi kuukautta, ja ensimmäiset paukkupakkasetkin on jo koettu.

Kalenterin kääntyessä joulukuulle alkaa kaamosaika ja samalla joulunodotus.

Kaamos ja revontulet

Kaamoksella (polaariyö) tarkoitetaan aikaa, jolloin aurinko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle. Saariselällä kaamos alkaa 4.12. ja päättyy 8.1. Auringon laskun ja nousun väliin mahtuu siis yli kuukausi!

Kaamosaika ei kuitenkaan ole täysin valotonta, vaan pohjoinen taivas hehkuu päivisin pastellin sävyissä. Öisin kuu, tähdet ja revontulet valaisevat taivasta.

revontuli07004_400x_07mek

Revontulet valaisevat tuntureita kaamosaikaan

Kaamosaika tarjoaa myös loistavat puitteet revontulien katseluun. Koska päivän pimeä aika on pitkä, voi revontulia nähdä jo alkuillasta ja myös aamuisin. Paras aika revontulien katseluun on kuitenkin illalla, ennen puoltayötä.

Tänä talvena on erityisen hyvä mahdollisuus nähdä revontulia, sillä aurinko on tällä hetkellä erittäinen aktiivinen. Tämän vuoksi maan ilmakehään tulee usein aurinkotuulia, joiden palamisen seurauksena revontulet syntyvät. Revontuliennustetta voit seurata muun muassa spaceweather.com sivuilta.

Talviaktiviteetit kutsuvat tunturiin

Pakkasten ja lumen myötä myös talviaktiviteetit on saatu vauhtiin. Maastohiihtokausi avattiin perinteisesti 10.10. säilölumen turvin. Tämän jälkeen pakkasten myötä on saatu avattua koko ensilumen latu Laanilaan asti ja luonnonlumien sadettua maahan myös luonnonlumiladut Kiilopäälle ja Kakslauttaseen on avattu. Lumikengillä ja metsäsuksilla pääsee liikkumaan ympäriinsä lumisessa luonnossa. Myös laskettelukausi on päästy avaamaan, ja uusia rinteitä avataan koko ajan tykityksen edistymisen myötä.

Suomen pisimmässä pulkkamäessä pääsee nauttimaan vauhdin hurmasta

Suomen pisimmässä pulkkamäessä pääsee nauttimaan vauhdin hurmasta

Myös Kaunispään etelärinteessä sijaitseva Suomen pisin pulkkamäki on jo kovassa käytössä, ja moottorikelkoilla pääsee ajamaan pitkin tuntureita. Husky- ja porosafaritkin ovat alkaneet, joten hyvällä syyllä voi sanoa, että talvi on täällä.

Joulupukki

Yksi Saariselän vetonauloista joulukuussa on tietenkin Joulupukki. Lapset ympäri maailman tulevat Saariselälle tapaamaan Joulupukkia, jolla on uusi hieno tukikohta Saariselän Kakslauttasessa.

Lapset pääsevät tapaamaan joulupukkia Saariselällä

Lapset pääsevät tapaamaan joulupukkia Saariselällä

Pukkia tapaamaan tulevat lapset luovat tunturiin aitoa, iloista joulun tunnelmaa, jota ei tekemällä pysty luomaan.

Saariselän joulu ja uusi vuosi

Saariselällä järjestetään joulun ja uuden  vuoden aikana monenlaisisia tapahtumia. Perinteisesti tunturin joulunvietto alkaa Kaunispään huipun joulurauhan julistuksella. Joulurauhan julistukseen pääsee esimerkiksi kelkkakyydillä ja alas voi tulla Suomen pisintä pulkkamäkeä myöten. Myös maastohiihtoladut ajetaan pyhistä huolimatta joka päivä, joten ladut ovat takuulla hyvässä kunnossa.

Jos jouluruokaa ei halua tehdä itse, on monissa ravintoloissa ja hotelleissa tarjolla perinteistä suomalaista jouluruokaa. Myös aattoaamun joulupuuron voi halutessaan käydä nauttimassa hiihtolenkin lomassa esimerkiksi Laanilan savottakahvilassa tai Laanilan kievarissa.

Uutena vuotena Saariselällä järjestetään useita uuden vuoden vastaanottajaisjuhlia, muun muassa Laanihovissa ja Laanilan Kievarissa.

Tekstiin liittyviä linkkejä:

Saariselän latutilanne
Saariselän sää
Saariselän tapahtumia Joulun ja Uuden Vuoden aikaan
Lisätietoa revontulista
Revontuliennuste
Vapaata majoitusta Saariselällä

Mainokset
Tietoja

http://saariselka.com

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Kategoria(t): Saariselkä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat
Arkistot
Flickr: Saariselka
%d bloggers like this: