Ensilumenleiri Saariselällä

Kilpahiihtäjälle ensilumenhiihto tarkoittaa usein pientä laturinkiä, jossa hiihtäjiä riittää joka neliö-metrille; ruuhkaa, loskaa ja kalliita latumaksuja. Omia harjoituksia on vaikea viedä läpi ja samaa kierrosta joutuu hiihtämään uudelleen ja uudelleen… Näin ei kuitenkaan ole Saariselällä. Vietimme Saariselällä puolitoista viikkoa loka-marraskuun vaihteessa. Yleensä pysyvä lumipeite saapuu Saariselän tuntureille lokakuussa; viime vuonna luonnonlumella hiihtämään pääsi jo ennen lokakuun puoltaväliä, tänä vuonna kuun viimeisellä viikolla. Useimmiten luonnonlumi sataakin maahan ennen kuin tykkilatu on valmis.

Olen leireillyt Saariselän ensilumilla 10 vuotta, mutten koskaan yhtä hyvissä olosuhteissa kuin tänä vuonna. Lokakuun viimeisinä päivinä lunta oli jo maassa 30-40cm ja latuakin oli ruhtinaallisesti yli 30km! Tai jos meillä pohjoisessa latujen yhteismitta ilmoitettaisiin kuten monissa ”ensilumenhiihtokeskuksissa”, meno- ja paluumatka erikseen, olisi latua jopa 60km. 🙂  Ladut olivat loistavassa kun-nossa, ja kelit vaihtelivat mukavasti niin, että laduilla pääsi testaamaan kalustoa eri olosuhteissa. Ruuhkastakaan ei tarvinnut huolehtia, sillä hiihtäjiä tuli vastaan vain harvakseltaan. Näin ollen omat harjoitukset sai tehdä rauhassa ja mielikin lepäsi luonnon ääniä kuunnellessa ja iltaisin tähtitaivasta ihastellessa.

Nyt myös Saariselän 5km(yhteensuuntaan 🙂 pitkä tykkilumilatukin on luonnonlumilatujen lisäksi auki. Mielestäni Saariselän vahvuus ensilumenhiihtokeskuksena ei kuitenkaan ole tykityskalustossa, sillä monissa muissakin keskuksissa on panostettu tykitysjärjestelmiin ja lumen säilöntään, jopa enemmän kuin Saariselällä. Saariselän vahvuus sen sijaan on lumivarmuus. Ensilumen sataessa usein jo syyskuussa ja pysyvän lumen tullessa useimmiten lokakuun aikana, on Saariselkä ehdottomasti yksi Suomen (luonnon)lumivarmimmista hiihtokeskuksista.

Ilahduttavaa ladulla oli törmätä joka päivä iloisiin ja hymyileväisiin eläkeläisiin, jotka toden totta nauttivat hiihtämisestä hienoilla laduilla ja näyttivät sen myös ulospäin. Mukavaa oli myös nähdä kuinka suurella porukalla Pohjois-Norjan urheiluseurat tulivat Saariselän laduille harjoittelemaan. Sen sijaan suomalaisia kilpahiihtäjiä ladulla tuli vastaan edellisvuosiin verrattuna varsin vähän. Ih-meellistä sinänsä, kun Saariselällä on tällä hetkellä eniten lunta ja Suomen parhaat ladut. Niin − ehkä totuttuja tapoja on vaikea muuttaa, ja kaikki ovat tälläkin hetkellä nauttimassa hiihtämisestä jollain kahden kilometrin ringillä. 🙂

Tiina

Reima

Saariselän kylä matalalla leijailevan sumun alla

Etsitkö jotain näistä?
Maastohiihtäjien info-sivulatukartta
Saariselällä maastopyöräilevien infosivutkesäreittikartta,
Saariselän sijainti
matkustaminen Saariselälle,
majoitus Saariselälläkysy Saariselän palveluista,

Saariselän viikko-ohjelmat kesällä,   Saariselän viikko-ohjelmat talvella
Harrastajien info-sivuSaariselän ja ympäristön tapahtumat,
Saariselän Keskusvaraamon yhteystiedot,

Kysy facebookissa,   kysy twitterissä,   Saariselkä kuvagalleria

Mainokset
Tietoja

http://saariselka.com

Tagged with: , , , , , , , , , , , , ,
Kategoria(t): Hiihto, Pohjois-lappi, Saariselkä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat
Arkistot
Flickr: Saariselka
%d bloggers like this: