Mitä tehdä Saariselällä? Tässä seitsemän päivän ilmainen ohjelma

Tämä lomaohjelma ehdotus tarjoaa omatoimiselle autolla liikkuvalle lomailijalle  mahdollisuuden nauttia lomalla sekä Lapin avarista tunturimaisemista että erämaisista järviseuduista.

Vaella Urho Kekkosen kansallispuistossa, tutustu kullanhuuhdontaan vanhoilla nostalgisilla kultakentillä, souda Inarijärvellä ja elä todeksi pienen,
monikulttuurisen lappilaiskylän arkipäivää.

kesälle 2011 päivitetyt  ilmaiset  useamman päivän ohjelmat

1. päivä – Saapuminen Saariselälle ja tutustuminen alueeseen
2. päivä – Päivä kullanhuuhdonnan parissa
3. päivä – Päivä tunturiluonnossa
4. päivä – Siirtyminen Inarijärven itärannalle Nellimin kylään
5. päivä – Päivä vesillä
6. päivä – Inarinsaamelainen, suomalainen ja kolttakulttuuri käsi kädessä
7. päivä – Paluumatka

Monta kärpästä yhdellä lomalla!
Yhdistä Saariselkä ja Nellim …ja koe enemmän!

1. päivä – SAAPUMINEN SAARISELÄLLE JA TUTUSTUMINEN ALUEESEEN

Saapuminen Saariselälle. Majoittuminen mökkiin tai huoneistoon. Lähes kaikissa mökeissä ja huoneistoissa on asiakkailla oma sauna, takka ja keittiö tai minikeittiö.

Yksityiskohtaiset kuvaukset majoitusvaihtoehdoista löydät nettisivuiltamme kohdasta ”Selaa majoituskohteita”.

 • Tutustuminen Saariselän kylään ja sen tarjoamiin lomanviettomahdollisuuksiin
  • Saariselän Keskusvaraamossa saat tietoa:
   • tarjolla olevista ohjelmapalveluista
   • käytössä olevista vaellus- ja pyöräilyreiteistä
   • käyntikohteista ja niiden aukioloajoista
   • sekä voi ostaa kaikki tarvitsemasi palvelut

2. päivä – PÄIVÄ KULLANHUUHDONNAN PARISSA

Kullanhuuhdontaan voi Saariselän alueella tutustua kahdellakin eri tavalla.

 1. Jos haluat liikkua luonnossa ja eläytyä kullankaivajien työhön osallistumalla itsekin kaivamiseen, rännittämiseen ja huuhtomiseen, suosittelemme sinulle ohjelmaamme ”Kultaretki Saariselän Laaniojalle”. Voit kävellä tai pyöräillä paikalliselle kultavaltaukselle itsenäisesti Keskusvaraamosta saamiesi ohjeiden mukaan ja työskennellä valtauksella valintasi mukaan joko 2 tai 4 tuntia. Valtauksen omistaja toimii oppaanasi valtauksella ja häneltä saat vastaukset kaikkiin kullanhuuhdontaan liittyviin kysymyksiisi. Lue tarkempi kuvaus osoitteesta http://www.saariselka.com kohdasta ”Ohjelmapalvelut” ja siellä edelleen ”Kultaretki Saariselän Laaniojalle”.
 2. Jos haluat saada tietoa kullanhuuhdonnasta ja sen paikallisesta historiasta sekä kokeilet mielelläsi myös kullanhuuhdontaa, mutta vuokraat mieluummin auton kuin maastopyörän ja valitset ½ tunnin fyysisen työskentelyn 2 tai 4 tunnin sijaan, suosittelemme sinulle päivälippua Tankavaaraan ja kokopäiväohjelmaamme nimeltä ”Ylä-Lapin luontotietoa ja kultahistoriaa Tankavaarassa”. Vietät helposti päivän kullan ja lapin luonnon parissa. Ohjelmaan voit sisällyttää myös kävelyretken. Tankavaarassa on 4 merkittyä luontopolkua, joiden pituudet ovat 1, 3, 6 ja 7 km. Jokaiselle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto reittivalikoimasta.

3. päivä – PÄIVÄ TUNTURILUONNOSSA

Saariselän tuntureilla voit liikkua joko kävellen tai maastopyörällä.

KÄVELYREITIT

Saariselän keskustasta, kotamallisesta reittien lähtöpisteestä alkavat merkityt polut Urho Kekkosen Kansallispuistoon. Voit valita kuntoosi ja aikatauluusi sopivimman reitin. Puiston alueella on suomen tihein verkosto päivä- ja autiotupia, joita voi hyödyntää taukopaikkoina. Saariselän luontopolut alkavat kansallispuiston portilta Luttojoen varresta.

 • Lyhyempi luontopolku, 2 km, kulkee tunturin alarinteillä pikku puronno tkelmien läpi.
 • Pidempi luontopolku, 6 km, käy Iisakkipään laella. Sen varrella voi aistia jääkauden läheisyyden.

Saariselän – Kiilopään ympäristössä on merkittyjä kesäreittejä n. 200 km, joista n. 100 km on kansallispuistossa. Reiteistä on kesäreittikartta, jonka voit ostaa Keskusvaraamosta. Reitit on merkitty myös Saariselkä – Kiilopää 1:50 000 ja Koilliskaira 1:100 000 ulkoilukarttoihin. Karttaan osoittava linkki on sivun oikeassa yläreunassa.

PYÖRÄILYREITIT

Pohjois-Lapista löytyy maastopyöräilyyn monentasoisia reittejä, niin kivikkoja ja kannikkoja  kaihtaville kuin niitä kaipaavillekin. Mikäli mukana ei ole omaa pyörää, voit vuokrata maastopyörän Keskusvaraamosta, josta opastetaan myös reittien valinnassa. Myös Kiilopään – Saariselän maastopyöräilyreitit -karttataskusta saat hyviä vinkkejä päiväretkillesi.

Maastopyöräily aiheuttaa pohjoisen erämaa-alueella herkästi sellaisia kulumia, joiden palautuminen ennalleen saattaa kestää vuosikymmeniä tai pidempään. Tämän vuoksi Urho Kekkosen kansallispuistossa maastopyöräileminen on rajoitettua. Seuraavilla alueilla voi kuitenkin pyöräillä: Saariselkä – Lutto, retkireitti Rajajooseppi – Anteri, vanha rajavartioston tieura.

4. päivä – SIIRTYMINEN INARIJÄRVEN ITÄRANNALLE NELLIMIN KYLÄÄN

Tämän päivän aikana näet palan tyypillistä Lappia – pieniä lappilaisia taajamia, kilometreittäin maantietä ja erämaata ilman ensimmäistäkään vastaantulijaa tai ohittajaa ellei sääskiä pakoilevia poroja lasketa mukaan.

Nellim on Inarijärven itäreunalla sijaitseva pieni ja kiehtova kolmen kulttuurin kohtaamispaikka.

 • Kylässä kohtaavat itäinen ja läntinen saamelaisasutus sekä suomalainen uudisasutus. Jo matka Nellimiin on elämys sinänsä vaara- ja tunturimaisemineen, sekä lukuisine järvineen ja ennen kaikkea päällystämättömine sorateineen.
 • Kylä on Venäjän rajan tuntumassa – n. 8 km rajalta- ja Norjakin on lähellä.
 • Kylän läheisyydessä on erämaa-alueita, kuten Kessi ja Tsarmitunturi.
 • Kylän palveluihin kuuluu mm. pieni elintarvikeliike, josta saat kaikkein välttämättömimmät perustarvikkeet ja jossa kannattaa ostoksia tehdä jo senkin takia, että kauppa ja sen yhteydessä toimiva kahvila ovat kyläläisten kohtaamispaikkoja. Siellä voi syntyä mitä mielenkiintoisimpia tuttavuuksia.

Nellimissä suosittelemme majoitusta joko Erähotellin huoneissa tai huoneistoissa. Kuvaukset ja hinnat löydät sivuiltamme http://www.saariselka.com kohdasta ”Selaa majoituskohteita” tai hintoineen kohdasta ”Varaa majoituskohteita”, nimellä ”Erähotelli Nellim”.

5. päivä – PÄIVÄ VESILLÄ

Nellim on vesien ympäröimä kylä. Leimaa-antavin kaikista vesistöistä on tietenkin Inarijärvi, mutta Nellimiä ympäröivällä alueella on runsaasti pieniä jokia ja järviä. Inarijärveen voit tehdä tuttavuutta monella eri tavalla.

 • Jos haluat nauttia soutelusta järvellä, voit käyttää majoitushintaan sisältyvää soutuvenettä tai voit vuokrata kanootin varusteineen. Tällöin sinun ei tulisi kuitenkaan lähteä kovinkaan pitkälle retkelle vaan mieluiten pysyä rannan tuntumassa.
 • Tottuneempi vesilläliikkuja voi vuokrata veneen ja moottorin. Tällöin onnistuvat pidemmätkin retket, mutta kokemusta moottoriveneestä tarvitaan.
 • Mikäli haluat viettää järvellä enemmän aikaa tai haluat kauemmaksi aistimaan Inarijärven merimäisen suuruuden, suosittelemme kokopäivän opastettua kalastusretkeä. Tarkemman kuvauksen ohjelmasta löydät ”Ohjelmapalvelut” -sivuiltamme nimellä ”Kalastuspäivä isolla Inarilla”.

6. päivä – INARINSAAMELAINEN, SUOMALAINEN JA KOLTTAKULTTUURI KÄSI KÄDESSÄ

Aivan uuden ulottuvuuden lappilaiseen elämään saat tutustuessasi oppaan kanssa tämän pienen kylän asukkaiden nykyiseen ja menneeseen elämään.

Retki alkaa Inarinsaamelaisen ja Koltan tervetulotoivotuksella. Varsinainen ohjelma alkaa tutustumalla eräkeskuksessa olevaan perinnehuoneeseen ja kyläläisten tekemien käsitöiden myyntinäyttelyyn. Tämän jälkeen eräkeskuksen tiloissa esitetään multimediaesitys Inarijärven vuodenajoista. Kuvasarjan jälkeen opas kertoo elämästä järven rannalla, näyttää käsitöitä ja niiden tekotapoja. Lisäksi kuullaan saamenkielistä laulua ja kertomuksia. Esittelyjen lomassa tarjotaan iltapäiväkahvit ennen lähtöä Nellimin kirkkoon. Kirkossa kerrotaan ortodoksisuudesta, joka on kylän kolttasaamelaisten uskonto. Retki kestää noin 3 tuntia ja sen jälkeen jää vielä hyvin aikaa es. souteluun tai kävelyretkeen. Kuvauksen tästäkin retkestä löydät ”Ohjelmapalvelut” -sivultamme nimellä ”Kolmen kulttuurin kyläretki”.

7. päivä – PALUUMATKA

Kuten olet ohjelmavihjeistä huomannutkin, voit toki pidentää tai lyhentää lomaasi eri kohteissa omien mieltymystesi mukaisesti. Haluamme vain antaa esimerkinomaisia vihjeitä siitä, miten voit optimoida lapinlomasi elämyksellisen annin.

Etsitkö jotain näistä?
Saariselän sijainti
matkustaminen Saariselälle,
majoitus Saariselälläkysy Saariselän palveluista,

Saariselän viikko-ohjelmat kesällä,   Saariselän viikko-ohjelmat talvella
Harrastajien info-sivuSaariselän ja ympäristön tapahtumat,
Saariselän Keskusvaraamon yhteystiedot,

Kysy facebookissakysy twitterissä,   Saariselkä kuvagalleria

Mainokset
Tietoja

http://saariselka.com

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , ,
Kategoria(t): Pohjois-lappi, Saariselkä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat
Arkistot
Flickr: Saariselka
%d bloggers like this: