Mitä tehdä Saariselällä? Tässä kuuden päivän valmis ohjelma

Tämä loma-ohjelmaehdotus tarjoaa omatoimiselle autolla liikkuvalle lomailijalle koskematonta luontoa,  saamelaiskulttuuria, kultahistoriaa ja liikuntaa :

1. päivä – Saapuminen Saariselälle ja tutustuminen alueeseen
2. päivä – Ensimmäinen kosketus Urho Kekkosen kansallispuistoon
3. päivä – Päivä tunturiluonnossa
4. päivä – Siirtyminen kohti Lemmenjoen kansallispuistoa, tukikohtana Inari
5. päivä – Tutustuminen Lemmenjoen kansallispuistoon
6. päivä – Paluumatka

Kesälle 2011 pävitetyt, ilmaiset, useamman päivän ohjelmat

Suomen suurimmat kansallispuistot – joka miehen oikeus!

Suomen suurimmat kansallispuistot ovat jokaisen saavutettavissa ja koettavissa olitpa minkä ikäinen tahansa, melkeinpä minkä kuntoinen tahansa ja halusitpa käyttää rahaa maksullisiin ohjelmapalveluihin tai kokea paikallisen luonnon ilman suuria sijoituksia. Sekä Suomen suurin kansallispuisto Lemmenjoen kansallispuisto (2850 m2) että toiseksi suurin Urho Kekkosen kansallispuisto (2550 m2) sijaitsevat keskellä lappilaista elämää siten, että tutustumalla puistoihin voit samalla tutustua helposti myös paikalliseen elämään ja kulttuuriin. Tämä lomaehdotus antaa sinulle välineitä suunnitella oma lomasi itsesi näköiseksi. vaikka jokaisen teidän lomaohjelma sisältäisi Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa, saamelaiskulttuuria, kultahistoriaa, vaeltamista ja muuta luonnossa liikkumista, voi jokainen ohjelma olla täysin erilainen. Valitse majoituksesi ja ohjelmasi mieltymystesi, matkaseurasi ja budjettisi mukaa.

1. päivä – SAAPUMINEN SAARISELÄLLE JA TUTUSTUMINEN ALUEESEEN

Saapuminen Saariselälle. Majoittuminen mökkiin tai huoneistoon. Lähes kaikissa mökeissä ja huoneistoissa on asiakkailla oma sauna, takka ja keittiö tai minikeittiö.

Yksityiskohtaiset kuvaukset majoitusvaihtoehdoista löydät nettisivuiltamme kohdasta ”Selaa majoituskohteita”.

 • Tutustuminen Saariselän kylään ja sen tarjoamiin lomanviettomahdollisuuksiin
  • Saariselän Keskusvaraamossa saat tietoa:
   • tarjolla olevista ohjelmapalveluista
   • käytössä olevista vaellus- ja pyöräilyreiteistä
   • käyntikohteista ja niiden aukioloajoista
   • sekä voi ostaa kaikki tarvitsemasi palvelut

2. päivä – ENSIMMÄINEN KOSKETUS URHO KEKKOSEN KANSALLISPUISTOON

Suosittelemme, että tutustut kansallispuistoon ja sen erityispiirteisiin ennen puistoon lähtemistä. Tämä onnistuu vaivattomasti Koilliskairan luontokeskuksessa Tankavaarassa. Koilliskairan luontokeskus kertoo Urho Kekkosen kansallispuiston eli Koilliskairan tarinan. Se myös tutustuttaa sinut Koilliskairan monipuoliseen luontoon, alueen luonnonkäytön historiaan ja Lapin retkeilyyn. Omassa näyttelyssään esittäytyvät Lapin kiehtovat petolinnut.

 • Keskukseen ei peritä pääsymaksua ja se on avoinna 31.5. – 30.9.2010:
  • ma-pe klo 9–17
  • la 9-16
 • Keskuksesta saat:
  • tietoa Urho Kekkosen kansallispuiston luonnosta ja retkeilymahdollisuuksista
  • kalastuslupia
  • karttoja, luonto- ja retkeilyaiheisia kirjoja, julisteita, postikortteja, retkeilyyn liittyviä tuotteita sekä UK-puiston merkkituotteita (t-paitoja, lippiksiä, pinssejä ja hihamerkkejä).

Koilliskairan luontokeskuksen näyttely kertoo, miksi Urho Kekkosen kansallispuiston aluetta kannattaa suojella. Näyttelyssä perehdytään muinaiseen metsälappalaisten maahan, jonka luontoa ihminen on voimakkaasti muokannut 1600-luvulta alkaen. Näyttely kertoo myös viime vuosikymmenten tapahtumista, jotka lopulta johtivat kansallispuiston perustamiseen. Luontokeskuksen lastenluola kutsuu perheen pienimpiä talviyön tunnelmiin.

Urho Kekkosen kansallispuiston tavoite on alkuperäisluonnon suojelun lisäksi luontaiselinkeinojen ja perinteisen retkeilyn edellytysten turvaaminen. Siksi näyttely esittelee myös saamelaisuutta, poronhoitoa ja retkeilyn historiaa.

Urho Kekkosen kansallispuisto on maakotkan keskeistä esiintymisaluetta. Luontokeskuksen Petolinnut -näyttely esittelee kotkan lisäksi yhdeksän muun lappilaisen petolintulajin elintapoja ja ominaisuuksia. Lajien tunnistamisen opettelua helpottavat havainnolliset kuvat ja mallit. Luontovalokuvaajan kojussa voi eläytyä keväisen erämaan tunnelmaan. Näyttelyssä on jännittävää katsottavaa ja kuunneltavaa myös lapsille.

Kesäaikaan Koilliskairan luontokeskuksen lähimaastossa voi tutustua neljään eripituiseen luontopolkuun.

  • Urpiaislenkki, 1 km, kiertää luontokeskuksen lähituntumassa. Sorastettu polku sopii myös lastenvaunuille ja pyörätuoleille avustajan kanssa.
  • Koppelolenkki, 3 km, kiertää kauempana hiljaisissa kynttiläkuusikoissa.
  • Kuukkelilenkki, 6 km, nousee kuusikoitten kautta Pikku-Tankavaaran laelle, josta on upeat näkymät Nattastuntureille, ympäröiville aapasoille ja Saariselän suurtuntureille saakka. Paluumatka kulkee suomaisemissa.
  • Geologinen polku, 7 km, tutustuttaa alueen geologiaan, kallioperään, jääkauden jälkiin ja pinnanmuotoihin. Alkumatkasta kuljetaan metsämaastossa nousten pikkuhiljaa Jorpulipään rinteelle. Taukopaikka sijaitsee luonnonkauniin Koiranjuomalammen rannalla. Sieltä matka jatkuu rinnesuolle. Loppumatka tullaan Kuukkelilenkkiä pitkin. Polku kierretään myötäpäivään.
  • Palvelut: Koppelo- ja Kuukkelilenkin varressa on tulentekopaikka ja kota. Luontokeskuksen pihalta löytyy laavu. Niissä on mukava syödä eväitä pelottoman kuukkelin seurassa.

3. päivä – PÄIVÄ TUNTURILUONNOSSA

Saariselän tuntureilla voit liikkua joko kävellen tai maastopyörällä.

KÄVELYREITIT

Saariselän keskustasta, kotamallisesta reittien lähtöpisteestä alkavat merkityt polut Urho Kekkosen Kansallispuistoon. Voit valita kuntoosi ja aikatauluusi sopivimman reitin. Puiston alueella on suomen tihein verkosto päivä- ja autiotupia, joita voi hyödyntää taukopaikkoina. Saariselän luontopolut alkavat kansallispuiston portilta Luttojoen varresta.

 • Lyhyempi luontopolku, 2 km, kulkee tunturin alarinteillä pikku puronno tkelmien läpi.
 • Pidempi luontopolku, 6 km, käy Iisakkipään laella. Sen varrella voi aistia jääkauden läheisyyden.

Saariselän – Kiilopään ympäristössä on merkittyjä kesäreittejä n. 200 km, joista n. 100 km on kansallispuistossa. Reiteistä on kesäreittikartta, jonka voit ostaa Keskusvaraamosta. Reitit on merkitty myös Saariselkä – Kiilopää 1:50 000 ja Koilliskaira 1:100 000 ulkoilukarttoihin.

PYÖRÄILYREITIT

Pohjois-Lapista löytyy maastopyöräilyyn monentasoisia reittejä, niin kivikkoja ja kannikkoja  kaihtaville kuin niitä kaipaavillekin. Mikäli mukana ei ole omaa pyörää, voit vuokrata maastopyörän Keskusvaraamosta, josta opastetaan myös reittien valinnassa. Myös Kiilopään – Saariselän maastopyöräilyreitit -karttataskusta saat hyviä vinkkejä päiväretkillesi. Katso linkki oikeasta yläreunasta ”kesäreitikartta.pdf”

Maastopyöräily aiheuttaa pohjoisen erämaa-alueella herkästi sellaisia kulumia, joiden palautuminen ennalleen saattaa kestää vuosikymmeniä tai pidempään. Tämän vuoksi Urho Kekkosen kansallispuistossa maastopyöräileminen on rajoitettua. Seuraavilla alueilla voi kuitenkin pyöräillä: Saariselkä – Lutto, retkireitti Rajajooseppi – Anteri, vanha rajavartioston tieura.

4. päivä – SIIRTYMINEN KOHTI LEMMENJOEN KANSALLISPUISTOA / TUKIKOHTANA INARI

Saariselältä kertyy matkaa Lemmenjoelle noin 115 km maanteitse. Matkalla voi kuitenkin viettää yhden yön es. Ukonjärvellä tai Inarissa. Katso sivuiltamme kohdasta ”Selaa majoituskohteita” es. Lomakylä Ukonjärvi tai Hotelli Inari. Jos et halua hotellimajoitusta, näistä löydät mökki- tai huoneistomajoitusvaihtoehdon. Suosittelemme tukikohdaksi Inaria, koska Inarin saamelaiskylässä kannattaa joka tapauksessa yksi päivä viettää.

 • Inari on saamelaiskulttuurin keskus Suomessa ja siellä on lähes ”MUST” tutustua Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan. Aikaa kannattaa varata vähintään 2 tuntia, mutta useimmille tuplasti pidempikin aika kuluu huomaamatta näyttelyjä ja ulkomuseota tutkiessa.
 • Unohtumattoman luontoelämyksen voi kokea vesibussi-risteilyllä Inarijärvellä. Risteily pysähtyy Ukonkivi-saarella. Ukonkiven huipulla voit aavistaa järven suuruuden ja kokea lappialisen järvimaiseman kauneuden.
 • Jos tekee mieli vaeltamaan, kannattaa Inarista kävellä Pielpajärven erämaakirkolle ja takaisin. Reitin varrella aistii aarnimetsän karun kauneuden. Reitti on kuitenkin kivisyytensä ja polulle paljastuneiden männyn juurien takia hieman vaativa. Ainakin hyvät kävelykengät ovat suositeltavat

Inarissa on myös useita pieniä butiikkeja, joissa myydään paikallisia käsityötuotteita. Voit aloittaa tutustumisen Inarin Hopeasta, jatkaa matkaa Samekkiin ja edelleen Sámi Duodjin kautta Erätikki & Jussakkaan ja sitten oletkin jo keskellä Biekkaa, taide- ja käsityökylää!
Katso nettisivuiltamme kohdasta ”Ohjelmapalvelut”, ohjelmamme ”Kulttuuripäivä Inarissa

5. päivä – TUTUSTUMINEN LEMMENJOEN KANSALLISPUISTOON

Ennen auton kääntämistä Inarista kohti länttä kannattaa eväsostoksia tehdä Inarin kyläkaupoissa. Menesjärvellä ja Lemmenjoella ei elintarvikeliikkeitä ole, ravintola ja kahvila kylläkin.

Inarista länteen ajettaessa ensimmäinen havaittava kylä Menesjärvi – noin viidenkymmenen asukkaan kylä, 35 kilometrin päässä Inarin kirkonkylästä Kittilän suuntaan. Menesjärvi on ollut luonnostaan kulkuväylänä kuljettaessa Kittilän ja Inarin väliä. Kylä sijaitsee aivan Lemmenjoen  kansallispuiston ovella ja noin 10 km:n päässä puistoon johtavien kävely- ja venereittien lähtöpisteestä. Aluksi kannattaa tutustua lemmenjoen alueeseen ja hankkia tietoa Lemmenjoen kansallispuistosta ennen sinne lähtemistä. Erittäin hyvä paikka tiedonhankintaan on Lemmenjoen luontotupa. Se tarjoaa ajankohtaista tietoa Lemmenjoen kansallispuiston upeasta luonnosta ja olosuhteista sekä retkeilystä kansallispuistossa. Luontotuvalta saat tietoa myös kansallispuistoon liittyvästä kulttuurista kuten poronhoidosta ja kullankaivuusta.

Luontotupa on ilmainen ja avoinna 10.6. – 26.9.2010

 • ma-su klo 9-20

Luontotuvalla:

 • saat tietoa Lemmenjoen kansallispuistosta ja sen retkeilymahdollisuuksista
 • voit ostaa alueen karttoja ja kalastuslupia
 • on nähtävänä pieni Lemmenjoen alueesta ja historiasta kertova näyttely sekä multivisioesitys kansallispuistosta.

Lemmenjoen kansallispuistoon voit tutustua useammalla eri tavalla:

 • Kaikista helpoin tapa on ehkä kävelyretki luontopolulla. Noin 1½ km:n päästä luontotuvalta alkaa 4 km:n mittainen luontopolku, joka kiertelee Lemmenjokilaakson vuosisatoja vanhoissa männiköissä.
 • Mikäli puistosta haluaa tarkemman kuvan ja aikaa on käytettävissä kokonainen päivä, suosittelemme omatoimista vene- tai vene-kävelyretkeä.
 • 7-16.6. ja 16.8.-17.9.Lemmenjoen Njurgulahdesta (tien päästä) on iltaisin venekuljetus Kultalan Haminaan. Reitti kulkee kansallispuistossa ja matka kestää yhteen suuntaan 1½ tuntia. Paluumatkalle lähdetään lähes välittömästi Haminaan tulon jälkeen. Paikat venekuljetukseen on varattava etukäteen. Lemmenjoen Veneaikataulu 2010. Yhteystidot: 016-673435, 040-755 4306, ahkuntupa@ahkuntupa.fi tai Keskusvaraamo voi hoitaa nämäkin varaukset puolestasi.
  • 15 € /suunta/hlö
  • 7,50 €/suunta/hlö, alle 12 v
 • 17.6.–15.8.  venekuljetus on sekä aamuisin että iltaisin. Tällöin voi aamuveneellä mennä Kultalan Haminaan, jäädä päiväksi puistoon kävelemään ja palata iltaveneellä. Tällä tavalla jää aikaa kävelyretkelle ja muulle luonnosta nautiskelulle noin 7 tuntia.

Haminassa on autiotupa ja tulentekopaikka, joten kahvinteko ja luonaan valmistaminen ovat hyvin mahdollisia, kunhan vain muistaa ottaa tarvikkeet mukaan. Venekyyti on kesälläkin viileä, joten aina kannattaa varata tarpeeksi vaatetta venematkaa varten. Myös venepaikat on hyvä varata etukäteen.

Paluumatkalla majapaikkaan kannattaa poiketa Kammigalleriassa, jossa tutustutaan Kikka Laakson sarvipaja tuotteisiin, käsintehtyihin poronsarvikoruihin, puukkoihin ja taide-esineisiin. Kammigalleriassa näet auringonmuotoisen tarinan porosta, porokäsitöistä ja miten sarvi taipuu uuteen muotoiluun perinteitä kunnioittaen. Sinulla on mahdollisuus ostoksiin ja esillä on pysyvä porokäsitöiden näyttely sekä ripaus Lemmenjoen kultaa. Huomaa kuitenkin, että Galleria on avoinna vain tilauksesta.

Lemmenjoen kansallispuistoon on tarjolla myös monia ohjattuja retkiä. Sivuiltamme ”Ohjelmapalvelut” löydät esimerkiksi seuraavat ohjelmat:

Tällä retkellä voit korvata omatoimisen vene-kävelypäivän tai jatkaa oleskeluasi pidempään.

6. päivä – PALUUMATKA

Kuten olet ohjelmavihjeistä huomannutkin, voit toki pidentää tai lyhentää lomaasi eri kohteissa omien mieltymystesi mukaisesti. Haluamme vain antaa esimerkinomaisia vihjeitä siitä, miten voit optimoida lapinlomasi elämyksellisen annin.

Etsitkö jotakin muuta, jotain näistä?
Saariselän sijainti
matkustaminen Saariselälle,
majoitus Saariselälläkysy Saariselän palveluista,

Saariselän viikko-ohjelmat kesällä,   Saariselän viikko-ohjelmat talvella
Harrastajien info-sivuSaariselän ja ympäristön tapahtumat,
Saariselän Keskusvaraamon yhteystiedot,

Kysy facebookissakysy twitterissä,   Saariselkä kuvagalleria

Mainokset
Tietoja

http://saariselka.com

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Kategoria(t): Pohjois-lappi, Saariselkä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat
Arkistot
Flickr: Saariselka
%d bloggers like this: