Kaamosjazzin juhlavuosi 2010

Ensi vuoden marraskuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Saariselällä ja Tankavaarassa perinteinen jazztapahtuma jo 30. kerran. Kolmikymmenvuotisen historiansa aikana Kaamosjazz on kasvanut pienestä kolmen konsertin viikonlopusta yhdeksi Suomen tunnetuimmaksi musiikkifestivaaliksi ja Lapin tärkeimpien tapahtumien joukkoon.

Esiintyjät ovat olleet alusta alkaen Suomen huippua ja maine eksoottisesta tapahtumasta  kiiri nopeasti tuoden mukaan jazzin huiput myös kautta maailman. Ohjelmisto on täyttänyt aina kriittisimpienkin odotukset.

Kaamosjazzin myötä marraskuun viimeisestä viikonlopusta muodostui 1980-luvulla koko Pohjois-Lapin taloudellisesti merkittävin viikonloppu. Aiemmin vuoden hiljaisin hetki täyttyi tuhansista jazzvieraista, väkeä tuotiin ylimääräisillä lennoilla ja pääsyliput myytiin loppuun jo edellisenä keväänä. Lukemattomat yritykset huomasivat tapahtuman sopivaksi kulttuuripitoiseksi vuoden päätösjuhlaksi, jolla muistettiin henkilökuntaa ja liiketuttavia. Suuren osan konserttilipuista lunastivat yritykset tukien näin kulttuuri-työtä. Yhteiskunnan apua ei tarvittu.

Kaamosjazz on aina pyrkinyt aitoon jazztapahtumaan. Vaikka ”ryppyotsaisen” musiikin rajoja ei ole ylitetty, sitä ei myöskään ole tehty rimanalituksilla massoja rokin ja bailun myötä kosiskellen. Ohjelmisto sisältää perinteisesti jazzin juuria New Orleansista ja jazzin klassikoista bepopiin sekä mainstreamiin. Soitettava musiikki on mukavaa kuuntelujazzia, josta kertoo Kaamosjazzin epävirallinen slogan: ”Kun muusikoilla on hauskaa, niin sitä on myös yleisöllä”.

JATKUUKO KAAMOSJAZZ?

yhteistyösopimuksen allekirjoitus

Runsas neljännesvuosisata jazzia tunturissa sujui onnellisten nuottien mukaan. Pääsylipputulot riittivät menoihin. Mikäli kävijämäärä olisi pysynyt kuluneitten vuosien tasolla, ne riittäisivät edelleen.

Mitä on tapahtunut? Pari vuotta sitten alkoi pääsylippujen myynnissä näkyä pientä laskua ja tämän vuoden Kaamosjazzeissa tapahtui romahdus. Tulot eivät riittäneet menoihin ja järjestäjälle, Kaamosjazz ry:lle jäivät viisinumeroiset velat.

Mistä romahdus sitten johtui? Osasyynä on tietenkin kaikki yllättänyt lama, mutta pahin kuitenkin on lähes koko vuoden jatkunut hysteerinen uutisointi, jonka mukaan kaikki Lapissa järjestettäviin tapahtumiin osallistuvat ovat korruptoituja tai korruptoijia.

Tämä näkyi siitä, että yritykset ja heidän vieraansa jäivät pois yleisön joukosta.

Jatkuuko Kaamosjazz? Tämä oli yleinen huoli tapahtuman taloudellisten vaikeuksien tultua julkisuuteen. Velat ovat niin suuret, että mitään mahdollisuutta jatkoon ei ole ennen kuin ne on saatu hoidettua. Myös taloudelliset riskit eivät tulevaisuudessa saa jäädä yksityisten alan harrastajien maksettavaksi.

Kaamosjazzin jääminen vain Lapin historiaan on saanut alueen myös alueen yrittäjät huolestumaan. Tapahtuman arvo ymmärretään sekä alueen imagon että talouden kannalta. Saariselän suurimmat yrittäjät ja samalla suurimmat hyötyjät ovat lupautuneet osallistumaan Kaamosjazzin taloudelliseen tukemiseen. Lupaukseen liittyvistä ehdoista käydään parhaillaan neuvotteluja.

KAAMOSJAZZIN 30-VUOTTA JUHLAVUOSI ALKAA HELSINGISSÄ

Kaamosjazzin jatkosta ovat olleet huolestuneita myös lukemattomat täällä esiintyneet muusikot ja yleisö.

Muusikoitten taholta tehtiin esitys Kaamosjazzin tukikonsertin järjestämiseksi ensi keväänä Helsingissä. Nopean tiedustelun tuloksena saatiin jopa ylitarjontaa esiintyjiksi ja Kaamosjazz ry rohkeni varata konserttisaliksi pääkaupunkiin Savoy Teatterin.

Päivämäärä Kaamosjazzin juhlavuoden avajais- ja tukikonsertille on 9.3.2010 ja se alkaa klo 19.00. Konsertin kesto on n. 3 tuntia ja mukana on 4 – 5 orkesteria. Muusikoita on ilmoittautunut niin runsaasti, että mahdollisesti kaikki eivät  mahdu mukaan lavalle. Useat esiintyjät ovat monivuotisia Kaamosjazzin suosikkeja.

KAAMOSJAZZ 2010

Saariselkä – Tankavaara 25 – 28.11.2010

Kaamosjazzin jatkumiseen osoitetun tuen ja myönteisyyden vuoksi yhdistys on päättänyt järjestää ainakin Kaamosjazzin 30-vuotiskonsertit perinteiseen aikaan eli marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtuman myöhempi tulevaisuus tulee riippumaan neuvotteluista, jotka on aloitettu rahoituksen turvaamiseksi.

Juhlajazzien lipunmyynti alkaa maaliskuun alussa ja sen hoitaa Saariselän Keskusvaraamo, tukien näin merkittävällä tavalla tapahtuman onnistumista. Saariselän Keskusvaraamon nettisivuille  www.saariselka.com – päivitetään myös aina viimeisin tieto tapahtumaan liittyen. Lippuja voi Keskusvaraamosta tilata puhelimitse, sähköpostilla ja suoraan Keskusvaraamon nettisivujen kautta.

Kaamosjazzin konserttipaikat tulevat mahdollisesti lisääntymään kahdella eli kaikkiaan jazzia kuullaan 16 – 17 paikassa. Esiintyjiä joka konsertissa on vähintään 3 orkesteria ja suositut jamit jatkuvat entisissä paikoissa. Kaikkiaan orkestereita on mukana 10 – 12, joista alustavan suunnitelman mukaan suomalaisia huippuja on 6 ja loput ulkomaista parhaimmistoa. Tyylisuunnat pysyvät samoina, yleisölle tarjotaan mukavaa, svengaavaa kuuntelujazzia ja yhtenä iltana mahdollisuus tasokkaisiin swingtanssiaisiin.

Tietoja päivitetään Kaamosjazz-sivulla:

www.saariselka.com
Lisätietoja: kaamosjazz@pp.inet.fi
0400-395 024 / Kauko Launonen

Mainokset
Tietoja

http://saariselka.com

Tagged with: , , ,
Kategoria(t): Kaamosjazz, Saariselkä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat
Arkistot
Flickr: Saariselka
%d bloggers like this: